Цена: 8.00 лв.
Книгата не е налична в момента
Изпрати запитване

Библиотека Юношески романи: Тревога в космоса (каталожен номер 12949)

Автор: Владимир Селянов Категория: Фантастика и фентъзи Издателство: Народна култура Език: Български Поредица: Юношески романи Корица: Твърда корица Състояние: добро Формат: 84х108/32 Наличност: няма в наличност Година: 1964 Страници: 252
В една ранна утрин петнадесет многостепенни ракети излитат от космодрума към звездния купол, отправени по най-близки орбити. С тях излитат петдесет души специалисти, които имат за задача да построят на 10,000 километра от Земята първата космическа станция. В експедицията участвуват и световно известни учени-астрономи и астрофизици, един писател, един радио-телевизионен репортьор, лекар, агроном… Станцията, наречена „N.R.B“, ще бъде трамплин, от който бъдещите изследователи на космоса ще предприемат пътувания до близки и далечни планети.
До започването на космическата станция всичко върви добре, по план. Но няколко дни по-късно по мистериозен начин един от резервоарите със сгъстен кислород е изпуснат, обгорен е склад с хранителни припаси, повреден е телевизионния предавател. Направената проверка не може да установи с положителност дали щетите се дължат на случайност, дали на метеорни попадения, или са дело на организиран саботаж. Това хвърля в тревога целия колектив. Минават дни, а причинителите на щетите са неизвестни. Последва нов удар - унищожени са други два резервоара с кислород и склад за храни, повреден е и радиопредавателят. Връзката със Земята е прекъсната. Това съвсем обърква експедицията. Настава смъртна тревога.
Най-после ръководителите на строежа на „N.R.B.“ установяват с положителност, че всички досега нанесени щети се дължат на саботажи, дело на хора, които действуват с ново, неизвестно още оръжие. Но кои са те? Дали са членове на експедицията, или са вън от нея? Това читателят ще узнае от следващите драматични положения, върху които е изграден романът. Междувременно той ще почувствува очарованието на звездния мир и ще се запознае с най-новите изследвания на космоса от учените, членове на експедицията.