Вашата кошница

Цена: 10.00 лв.

Библиотека световна класика: Минало и Размисли (каталожен номер 612)

Автор: Александър Херцен Категория: Световна класика, Чужда проза Издателство: Народна култура Език: Български Поредица: Световна класика Корица: Твърда корица Състояние: много добро Формат: 84х108/32 Наличност: 4 бр. Година: 1977 Страници: 675
Херцен роден на 6 април (25 март стар стил) 1812 година в Москва. От младежка възраст влиза в конфликт с властите, като след 1852 година живее в изгнание в Англия. Определян като „баща на руския социализъм“, той е и идеологически предшественик на селските популистки движения на народничеството и есерите.

През 1829 г. Херцен постъпил в Московския университет. През 1834 г. бил осъден на 5-годишно изгнание в Сибир, а през 1840 г. отново го изпратили там, този път за една година. През 1846 г. умрял бащата на Херцен и той получил голямо наследство, позволило му да напуснае през 1847 г. Русия и да се отправи на пътешествие в Западна Европа. Херцен станал свидетел на революцията от 1848 г. в Париж и започнал да се замисля за емиграция в САЩ. Но ако заминел за Америка, той би се отделил от революционната дейност, която живо го интересувала, и затова Херцен станал гражданин на Швейцария. Живеел в Женева и Ница, а през 1852 г. заминал за Лондон. Там основал Волната руска типография, която станала първата свободна руска типография в Европа, бореща се с политическия гнет в Русия. Благодарение на това Херцен се прославил като революционер. През 1864 г. Херцен се върнал в Женева, за да бъде по-близо до радикално настроените европейски организации.

Книгата Минало и размисли е автобиографично съчинение на писателя