Вашата кошница

Цена: 60.00 лв.
Книгата не е налична в момента
Изпрати запитване

ГАРГАНТЮА И ПАНТАГРЮЕЛ

Автор: Франсоа Рабле, Гюстав Доре Категория: Световна класика, Чужда проза Издателство: Захари Стоянов Език: Български Корица: Твърда корица Състояние: луксозна Формат: 17/24/6 Наличност: няма в наличност Година: 2012 Страници: 746
Книгата "Гаргантюа и Пантагрюел" от Франсоа Рабле е луксозно библиофилско издание с илюстрации на Гюстав Доре. Преводът е на Дора Попова.

В сатиричния си роман "Гаргантюа и Пантагрюел" Рабле противопоставя хуманистичните възгледи срещу тази на схоластиката, а именно механичното усвояване на знания, запълването на деня с безмислени занимания и игри, формално учение за религията и др. В огромен фокус Рабле събира и изразява всички противоречия, конфликти и проблеми на своята съвременност. В изострената социално-историческа и политическа обстановка, като работи тактично и разумно, той успява да избегне съдбата на редица хуманисти, които загиват от преследванията на тъмните сили, и да доизкара до край своето епохално произведение.
Коренно различно е учението на учителя хуманист. Знанията се придобиват посредством книги, изпълнени с вековни мъдрости - изучават се астрономия,
математика, медицина, естествознание и др. Като методи на обучение се използват наблюдението и беседата с цел ученикът да бъде активен през цялото време. Освен това се прилага и методът на занимателното обучение, като например геометрията, която се използва в игрите и по този начин се придобиват умения за практическото приложение. Не е пренебрегнато и физическото възпитание на човека. За неговото развитие се използва храненето, създаването на хигиенни навици, спорт и др. Франсоа Рабле обръща сериозно внимание и на труда като метод за физическо развитие.