Вашата кошница

Цена: 7.00 лв.

Кентърбърийски разкази (каталожен номер 102)

Автор: Джефри Чосър Категория: Световна класика, Чужда проза Издателство: Народна култура Език: Български Корица: Мека корица Състояние: добро Формат: 60/90/16 Наличност: 9 бр. Година: 1980 Страници: 460
Кентърбърийски разкази е сборник с истории, написани от Джефри Чосър през 14 век (две от които в проза, останалите — в стих). Според първоначалния замисъл историите трябвало да са общо 120, но Чосър не успява да достигне този брой. Книгата е уникална с това, че е първата създадена на разговорен английски език, а не на използваните за работа тогава латински и френски. Това е и една от първите книги, отпечатани с печатарската машина на Уилям Какстън през 1478 г.

Историите са представени като разкази на група поклонници, пътуващи от Съдърк (днес район на Лондон, тогава само село) за Кентърбъри за поклонение в катедралата в Кентърбъри. (По-късно храмът е разрушен от Хенри VIII; в днешни дни на това място е изградена туристическа атракция, наречена Кентърбърийски разкази). Чосър разказва от първо лице, като за събитие, в което самият той е участник. За по-голяма автентичност в пролога е посочена и дата — вторник, 16 април. На този ден в странноприемницата на Хари Бейли се събират 29 души, между които и Чосър, готвещи се да отидат на поклонение. Героите са: рицар, заедно със своя син — оръженосец, мелничар, дърводелец, готвач, правист, моряк, игуменка, монах, друг монах-скитник, учен от Оксфорд, пастор, продавач на индулгенции, лекар, търговец, Франклин (свободен земеделски стопанин), буржоазка от град Бат, 5 лондонски граждани, иконом, йомен, монахиня и трима свещенослужители, придружаващи игуменката и Чосър.


Разказът на Рицаря
Разказът на Мелничаря
Разказът на Стюарда
Разказът на Готвача
Разказът на Правника
Разказът на Моряка
Разказът на Игуменката
Сър Топаз
Разказът на Мелибей
Разказът на Монаха
Разказът на Манастирския капелан
Разказът на Лекаря
Разказът на Продавача на индулгенции
Разказът на Батската невяста
Разказът на Кармелита
Разказът на Църковния пристав
Разказът на Школаря
Разказът на Търговеца
Разказът на Оръженосеца
Разказът на Франклина
Разказът на Втората монахиня
Разказът на Йомена на Каноника
Разказът на Иконома
Разказът на Свещеника