Цена: 7.00 лв.

Мартин Идън (каталожен номер 11914)

Автор: Джек Лондон Категория: Приключенски романи Издателство: Отечество Език: Български Корица: Мека корица Състояние: добро Формат: 16/60/90 Наличност: 2 бр. Година: 1968 Страници: 391
Мартин Идън е роман на американския автор Джек Лондон за пролетарски самоук младеж, който се бори да стане писател. Първоначално излиза като поредица в списанието Pacific Monthly от септември 1908 до септември 1909, а като самостоятелна книга е издаден от Macmillan през септември 1909.

Мартин представлява чувството на безсилие на писателите в борбата им с издателите, спекулирайки, че когато той изпраща по пощата своите ръкописи, "хитра зъбчата машина" веднага го пуска в нов плик и го връща автоматично, придружено с писмо за отказ. Централната тема за развиващата се артистична чувствителност на Мартин поставя романа в традицията на Künstlerroman, в който се разказва за формирането и развитието на един художник.

Идън се различава от Лондон по това, че отхвърля социализма, атакувайки го като "моралът на роба", а се позовава на Ницшеанския индивидуализъм. В бележка до Ъптън Синклер, Лондон пише, "Един от мотивите ми в тази книга е атака на индивидуализма (чрез личността на героя). Трябва доста да съм оплескал нещата, защото нито един критик не я откри."