Вашата кошница

Обърнатият чорап
Цена: 9.00 лв.
Книгата не е налична в момента
Изпрати запитване

Обърнатият чорап

Автор: ВИЛИ ЦАНКОВ Категория: Изкуство, Архитектура, Кино, Книги за изкуство, Нотна литература Издателство: Захари Стоянов Език: Български Корица: Мека корица Състояние: нова Наличност: няма в наличност
"Обърнатият чорап" е естетическата концепция на Вили Цанков - режисьор с над 130 постановки. Студията проследява театралното изкуство от античността до наши дни. За 2500 години сцената е съхранила патоса на времето и е изобличила човека с най-скритите му страсти и пориви. Относно самото заглавие на книгата Вили Цанков пише: "Нека фигуративно да си представим духовното съдържание на един образ като един чорап: външната му страна да представлява това, което той показва пред другите, а ако обърнем чорапа наопаки, да си представим, че това е неговата душевност с неговия таен свят, който съдържа и много други скрити неща, които образът би споделил само с малък кръг хора, а в много случаи не би споделил с никого."
Връщайки се хиляди години назад в миналото, авторът често се позовава на Аристотел, цитирайки "За поетическото изкуство". Целта му е перспективата на изкуството, което се е зародило в античното общество и оттогава до днес гради основите на театъра върху същността на древногръцката драматургия. Вили Цанков проследява една зона на душевността, която оползотворява сценичността във възвишената степен на почерка, който разказва за чувствата и пристрастията. Той е привързан към трагедията, към която има явен афинитет, и не е случайно, че повечето негови постановки са трагедийни. Проследявайки театралното изкуство, авторът споделя идеята за божествеността като висша форма на играта. Според Вили Цанков буржоазната култура дължи развитието си до голяма степен на християнската култура, а понятието Бог е присъствало като всемирна сила, около която са кръжали много мисли за драматургията. Не е пропуснат и Шекспир с образа на Хамлет като връх на мъжествен скептицизъм, западната екзистенциална драма, славянската драматургия, на първо място с Чехов. В книгата е приложен богат фотографски материал, илюстриращ сцени от театрални постановки на Вили Цанков.
Това издание аплодира интереса към театъра с непресъхващи съчувствие и човеколюбие, каквито само театралното изкуство може да запази в реквизита на душевността.