Цена: 10.00 лв.

Поредица Тайни и загадки номер 126: Вече видяно - испанската следа (каталожен номер 14370)

Автор: Димитър Делян Категория: Загадки и Мистерии Издателство: Летера Език: Български Корица: Мека корица Състояние: много добро Формат: 32/84/108 Наличност: 2 бр. Година: 2009 Страници: 113
Заявка за живот;
Сънища и филми;
"Сините чехли" (недостоверен случай?);
БСС (Близко до смъртта състояние);
Испанският блян;
Пътят до Испания;
Първи стъпки и среща с Гауди;
Ла Манча и вятърните мелници;
Герника призори. Ел Ескуриал - в зноя;
"Непобедимата армада" - сън през времето;
Пуерта де Толедо. Среща с брониран рицар;
Между фламенко с "канте хондо" и Пласа де торос;
Малък поглед към голямата Испанска история;
Улица "Монтера". Скромните момичета;
Гражданската война 1936-1939 г.;
Истината за "Великата армада" - противоречия;
Фотосесия на площад "Испания". Сувенирите;
Отново и отново за "Непобедимата армада".
" Сега си давам сметка как в течение на годините у мен е възниквало едно определено предпочитание, което идва не толкова отвън - от чута музика или нещо прочетено - отколкото отвътре, като че ли в синхрон с пулсациите на кръвта. Това бе предпочитанието към всичко испанско. Защо - не можех да си обясня, нито разбирах кога се е формирало. Но то сякаш избухваше в момента, когато отнякъде прозвучаваха два или три тона фламенко - тъмни и възбуждащи, драматични и силни, но и неотвратими като Живота и Смъртта.
Отначало не си давах сметка, но през гимназиалните ми години майка ми го забеляза. И колчем по радиото прозвучаваха "тъмните тонове", тя се провикваше от кухнята: "Митко, Гренада!..." И аз оставях всичко настрана, за да изслушам популярната още тогава мелодия, изпълнявана обикновено от добър певец. Испания съществуваше! Испания нямаше начало и край. Тя криеше някаква тайна, може би влечение да извършиш нещо необикновено, да преживееш някакъв връх на удовлетворение. За душата, разбира се...
Испания бе несвършващият и безумно пъстър празник, в който човек е готов да потъне в забравата на смъртта или да се възроди за живот вечен - тя бе апогеят и блясъкът, и тъмата, и Слънцето!... Трудно бих обяснил това на... някой испанец.
За мен то изглеждаше като нещо реално преживяно. Но и онова, което бих могъл отново да преживея. Ала доста време бяхме живели с истината, че това е невъзможно. Подобно на всеки истински блян!..."
(из главата "Испанският блян")