Вашата кошница

Цена: 7.00 лв.

Бягаща по вълните (каталожен номер 20938)

Автор: Александър Грин Категория: Детска класика, Книги за деца и юноши, Приказки Издателство: Отечество Език: Български Корица: Твърда корица Състояние: много добро Формат: 32/84/108 Наличност: 2 бр. Година: 1976 Страници: 226
Александър Грин /Александър Степанович Гриневски 1880-1932/ заема особено място в руската литература. Не е възможно да се намери подобен нему писател. Сравняват го с Едгар По - американския романтик от деветнадесети век.
"Златната верига" напомня за "Златният бръмбар" на Едгар По. И в двете произведения става дума за пиратски съкровища и несметни богатства. Но в "Златният бръмбар" съкровището обещава благополучие и щастие, в романа на Грин съкровището носи мъка и смърт. Златото е за бедните духом... героите на Грин са неуязвими от "златния прах".
Творчеството на Грин е в кръга на реалното, но в него има нещо скрито, което неизменно привлича въображението на хората. Фантастичното у него служи като средство за по-дълбоко изразяване на действителността. Аз наричам този метод магически реализъм. /Атанас Далчев

Поетична фантастична драма за приказна страна, създадена от въображението на писателя. След концерт пианистът Томас вижда гравюра на красив кораб. Край брега открива прекрасна бригантина. Качен е на борда, но след сбиване е изоставен в лодка. В нея открива девойка, но след като му вдъхва увереност, тя изчезва, бягайки по вълните. Спасен от рибари, Томас се запознава с Дейзи. Тя му разказва за неговата спасителка Фрези. А жената на капитан Гез - Биче Саниел, твърде много прилича на спасителката.